قرص بی اختیاری ادرار ،بایدها و نبایدهای مصرف دارو

قرص بی اختیاری ادرار

قرص بی اختیاری ادرار اولین روش درمانی است که اغلب افراد  به سراغ آن می روند. ضمن اینکه بی اختیاری ادرار یک مشکل شایع به ویژه در بین خانم هاست که روش های مختلفی برای درمان آن وجود دارد. اغلب پس از مراجعه به پزشک برای درمان در مرحله اول داروی بی اختیاری ادرار تجویز می شود. در اینجا به معرفی انواع قرص بی اختیاری ادرار می پردازیم که توسط پزشک تجویز می شود و زیر نظر پزشک باید مصرف شوند.

داروی امنیک Omnic یا تامسولوسین Tamsulosin

تامسولوسین Tamsulosin قرص بی اختیاری ادرار محسوب می شود که برای بهبود علائم بزرگی پروستات یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات benign prostatic hyperplasia-BPH تجویز می شود. این قرص بی اختیاری ادرار، پروستات را کوچک نمی کند اما با شل کردن عضلات در مثانه و پروستات به بهبود علائم بی اختیاری کمک می کند. نام دیگر این دارو امنیک Omnic می باشد.

شل شدن این عضلات به بهبود علائمی مانند مشکل در شروع ادرار، جریان ضعیف ادرار و تکرر ادرار یا نیاز فوری و ناگهانی به دفع ادرار کمک می کند. تامسولوسین که یک قرص بی اختیاری ادرار است در دسته داروهای مسدود کننده آلفا قرار می گیرد. از این دارو برای درمان فشار خون بالا نباید استفاده شود. این قرص بی اختیاری ادرار باید طبق دستور پزشک مصرف شود، قرص را 30 دقیقه پس از وعده غذایی تعیین شده مصرف کنید.

قرص تامسولوسین باید به طور کامل بلعیده شود و از خرد کردن، جویدن و باز کردن شکل کپسولی آن اجتناب کنید. قرص تامسولوسین ممکن است باعث افت ناگهانی فشار خون شود که منجر به سرگیجه و ضعف خواهد شد. احتمال افت فشار خون معمولا زمانی که برای اولین بار دارو را مصرف می کنید یا پس از مدتی دوباره مصرف آن را شروع می کنید، بیشتر خواهد بود.

حدودا چهار هفته طول می کشد تا این قرص بی اختیاری ادرار اثربخشی خود را نشان دهد، اگر در این مدت بهبودی حاصل نشد لازم است حتما به پزشک خود اطلاع دهید.

عوارض جانبی تامسولوسین

از رایج ترین عوارض این قرص بی اختیاری ادرار عبارتند از: سرگیجه، سبکی سر، خواب آلودگی، آبریزش یا گرفتگی بینی و مشکلات انزال. این عوارض موقت بوده و به خودی خود برطرف می شوند اما اگر این عوارض باقی مانده و یا بدتر شدند، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. یکی از عوارض جدی مصرف این داروی بی اختیاری ادرار غش کردن است که در صورت مشاهده بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

به ندرت ممکن است مردان پس از خوردن این داروی بی اختیاری ادرار دچار نعوظ دردناک و طولانی مدت (بیشتر از 4 ساعت) شوند. در صورت بروز این مشکل مصرف دارو را متوقف کرده و فورا به پزشک مراجعه کنید. قبل از مصرف تامسولوسین اگر حساسیت دارویی دارید، به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین اگر دچار فشار خون پایین یا برخی بیماری های چشمی هستید (مانند آب مروارید یا گلوکوم) قبل از مصرف این قرص بی اختیاری ادرار حتما پزشک خود را مطلع کنید.

داروی یوریناسین Urinacin

قرص یوریناسین Urinacin که با نام سولیفناسین Solifenacin نیز به فروش می رسد، داروی بی اختیاری ادرار است. قرص سولیفناسین برای بهبود علائم مثانه بیش فعال تجویز می شود. علائمی مانند:

• نیاز شدید و فوری به دفع ادرار که با نشت ادرار یا خیس شدن ناگهانی همراه است.
• نیاز فوری و اورژانسی به دفع ادرار
• تکرر ادرار

سولیفناسین متعلق به دسته ای از داروها به نام آنتاگونیست های ادراری است و قرص بی اختیاری ادرار محسوب می شود. به طور طبیعی زمانی که مثانه پر از ادرار می شود، منبسط می شود. زمانی که به طور کامل منبسط شد، پیامی به مغز ارسال می گردد که به بدن می گوید برای دفع ادرار آماده باشد. زمانی که ادرار می کنید، ماهیچه های مثانه منقبض می شوند تا جریان خروج ادرار شروع شود.

هنگامی که به مثانه بیش فعال دچار هستید، قبل از اینکه مثانه به طور کامل منبسط شود عضلات منقبض می شوند که تکرر ادرار یا بی اختیاری را در پی دارد. سولیفاسین با توقف انقباضات ناگهانی عضلات مثانه و افزایش حجم مثانه می تواند به بهبود علائم مثانه بیش فعال کمک کند.

عوارض سولیفناسین

این داروی بی اختیاری ادرار در کنار تمام فوایدی که دارد ممکن است عوارضی نیز به همراه داشته باشد. سولیفناسین بر روی سیستم عصبی مرکزی تاثیر می گذارد و منجر به بروز عوارضی خواهد شد، از جمله مهم ترین آنها عبارتند از: سردرد، سرگیجه، توهم و خواب آلودگی. این عوارض به ویژه در ابتدا شروع مصرف یا در زمان افزایش میزان مصرف این قرص بروز می کند.

این قرص بی اختیاری ادرار ممکن است عوارض دیگری هم داشته باشد، از جمله: خشکی دهان، یبوست، عفونت مجاری ادرار و تاری دید. این عوارض معمولا موقت بوده و به مرور برطرف می شوند، اگر این عوارض شدیدتر می شوند و یا بهبود پیدا نمی کنند، حتما به پزشک مراجعه کنید. سولیفناسین به عنوان یک داروی بی اختیاری ادرار گاهی ممکن است عوارض خیلی جدی و خطرناکی در پی داشته باشد که به آنها اشاره می کنیم:

• گرما زدگی (اگر در مناطق گرم زندگی می کنید، احتمال بروز این عارضه بیشتر خواهد بود)
• کاهش تعریق
• سرگیجه
• خستگی
• تهوع
• تب یا افزایش دمای بدن
• تنگی نفس یا درد قفسه سینه
• التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو که نفس کشیدن را سخت می کند
• خارش شدید
• کهیر یا تورم پوست

افراد با شرایط زیر باید قرص را با احتیاط مصرف کنند

• برای مبتلایان به مشکلات مثانه: اگر به احتباس ادرار مبتلا هستید، نباید از این قرص بی اختیاری ادرار استفاده کنید. اگر در تخلیه مثانه دچار مشکلات دیگری هستید، این دارو را با احتیاط مصرف کنید چرا که خطر احتباس ادرار را افزایش می دهد.
• برای افراد مبتلا به مشکلات معده: اگر دچار مشکل معده gastric retention هستید، نباید این قرص بی اختیاری ادرار را مصرف کنید. همچنین در صورت تاخیر در تخلیه معده یا کند بودن آن این دارو را با احتیاط مصرف کنید.
• مبتلایان به گلوکوم با زاویه باریک: اگر به بیماری چشمی با نام گلوکوم با زاویه باریک narrow-angle glaucoma مبتلا هستید، از این داروی بی اختیاری ادرار با احتیاط مصرف کنید. اگر به نوع کنترل نشده این گلوکوم مبتلا هستید، به هیچ عنوان از داروی سولیفناسین مصرف نکنید.
• مبتلایان به مشکلات کبدی: این قرص بی اختیاری ادرار توسط کبد پردازش می شود، اگر دچار مشکل کبد باشید ممکن است مقدار بیشتری از دارو مدت زمان بیشتری در بدن بماند و عوارض بیشتری را در پی دارد. در این شرایط پزشک دز مصرف دارو را کاهش داده و عملکرد کبد را در طول دوره درمان بررسی می کند.
• افراد مبتلا به مشکلات کلیوی: این داروی بی اختیاری ادرار توسط کلیه ها نیز پردازش می شود. ابتلا به مشکلات کلیوی باعث می شود دارو مدت بیشتری در بدن بماند و در نتیجه احتمال بروز عوارض ناشی از دارو بیشتر خواهد بود.
• مبتلایان به ضربان قلب نامنظم: در صورت طولانی شدن QT یا ضربان قلب نامنظم از این دارو با احتیاط مصرف کنید.

داروی دولوکستین Duloxetine

دولوکستین در واقع برای درمان افسردگی و اضطراب تجویز می شود. این دارو همچنین برای کمک به تسکین درد عصبی (نوروپاتی محیطی) در مبتلایان به دیابت یا درد مداوم (به عنوان مثال مبتلایان به آرتریت، کمردرد مزمن و یا فیبرومیالژیا) تجویز می شود. دولوکستین می تواند به بهبود خلق و خو، خواب، اشتها و سطح انرژی کمک کند و تنش های عصبی را کاهش دهد.

دولوکستین به عنوان مهار کننده باز جذب سروتونین – نوراپی نفرین (SNRI) شناخته می شود و با کمک بازگرداندن تعادل برخی مواد طبیعی در مغز (مانند سروتونین و نوراپی نفرین) اثربخشی دارد. این دارو برای درمان اختلال افسردگی اساسی در بزرگسالان و همچنین درمان اختلال اضطراب عمومی در بزرگسالان و کودکان حداقل 7 سال تجویز می شود.

دولوکستین همچنین به عنوان قرص بی اختیاری ادرار نیز در نظر گرفته می شود. این دارو اولین دارویی است که به طور خاص برای درمان بی‌اختیاری ادرار استرسی تجویز می شود. این قرص بی اختیاری ادرار برای درمان بی‌اختیاری در هنگام استرس در اروپا تأیید شده است‌، اما هنوز توسط سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) تایید نشده است.

داروی بی اختیاری ادرار دولوکستین برای درمان بی‌اختیاری ادرار ناشی از استرس و همچنین نشت ادرار به طور غیرارادی در هنگام سرفه یا موارد این چنینی تجویز می شود. بررسی آزمایشات نشان می‌دهد، تاثیر دولوکستین در برابر قرص‌های دارونمای ساختگی و همچنین تمرین عضلات کف لگن در زنان مبتلا به بی‌اختیاری ادرار استرسی بیشتر خواهد بود.

قرص بی اختیاری ادرار دولوکستین می‌تواند تعداد دفعات بی‌اختیاری ادرار را کاهش داده و کیفیت زندگی را بهبود بخشد؛ با این حال، تأثیر محدودی بر روی تعداد افراد معالجه شده دارد و معمولاً عوارض جانبی، به ویژه حالت تهوع را در پی خواهد داشت. از آنجایی که سالمندان در مقابل عوارض جانبی داروها حساسیت بیشتری نشان می دهند، بنابراین قرص بی اختیاری ادرار سالمندان باید توسط پزشک و پس از بررسی علت بروز بیماری تجویز شود.

لینکدین مداریا را دنبال کنید.