متخصص بی اختیاری ادرار و چند متد درمان سریع

متخصص بی اختیاری ادرار کیست؟

متخصص بی اختیاری ادرار ، یک متخصص خاص تحت این عنوان نیست. برای درمان بی اختیاری ادرار ابتدا باید علت آن بررسی شده و به متخصص مربوطه مراجعه شود. متخصص بی اختیاری ادرار اغلب اورولوژیست ها و متخصصین زنان و زایمان هستند که در ادامه اینجا به بررسی دقیق تر بی اختیاری ادرار می پردازیم تا دریابید متخصص بی اختیاری ادرار چه کسی می تواند باشد.

ادرار در کلیه ها تولید شده و سپس از طریق لوله حالب Ureteral وارد مثانه می شود، ادرار در مثانه ذخیره شده و تحت کنترل مغز و با هماهنگی عضلات مثانه و مجاری ادراری، روند دفع آن اجرا می شود. حال اگر هماهنگی بین این عضلات به هر دلیلی از بین برود یا مختل شود، بی اختیاری ادرار بروز می کند که بسته به نوع و شدت آن به انواع مختلفی تقسیم می شود. میزان شیوع بی اختیاری ادرار در خانم ها دو برابر آقایان است.

بی اختیاری ادرار

علائم بی اختیاری ادرار

نشانه های رایج در بی اختیاری ادرار عبارتند از:

• نشت ادرار در هنگام سرفه، عطسه، خنده و یا ورزش
• احساس نیاز ناگهانی و غیر قابل کنترل برای دفع ادرار
• تکرر ادرار
• بیدار شدن در شب برای رفتن به دستشویی
• شب ادراری

متخصص بی اختیاری ادرار به توصیف علائم گوش داده و معاینات لازم را انجام می دهد تا علت را تشخیص داده و بهترین درمان را ارائه دهد.

علت بی اختیاری ادرار

متخصص بی اختیاری ادرار با توجه به علائم و شرایط بیمار می تواند علت بی اختیاری را تعیین کند، مهم ترین علل بی اختیاری ادرار عبارتند از:

• بارداری و زایمان: در دوران بارداری رحم به مثانه فشار می آورد و ممکن است باعث ضعف عضلات و در نتیجه بروز بی اختیاری ادرار شود. زایمان طبیعی عضلات محافظ مثانه را ضعیف می کند و باعث بی اختیاری ادرار می شود.
• یائسگی: با کاهش سطح استروژن در دوران یائسگی، بافت واژن نازک تر شده و باعث بروز بی اختیاری ادرار می شود. متخصصین معتقدند این اتفاق برای بافت های مجرای ادرار هم می افتد (مجرای ادرار لوله ای است که ادرار را از مثانه به بیرون بدن هدایت می کند.)
• عفونت دستگاه ادراری: عفونت های ادراری می توانند باعث بی اختیاری ادرار موقت شوند.
• مصرف داروها: برخی داروها، از جمله دیورتیک ها یا داورهای ادرار آور، باعث بی اخیتاری مثانه می شوند.
• آسیب های عصبی: هر بیماری یا آسیبی که براعصاب کنترل کننده مثانه تاثیر بگذارند، می توانند منجر به بی اختیاری ادرار شوند.
• بروز تومور و توده در هر نقطه از دستگاه ادرار باعث بی اخیتاری می شود.
• یبوست: در یبوست مزمن مدفوع نهفته در روده بر روی مثانه فشار وارد می کند که این فشار باعث بی اختیاری ادرار می شود.
• عوارض جانبی هیسترکتومی یا برداشتن رحم
• مصرف بیش از حد نوشیدنی های ادرار آور، مانند نوشیدنی های حاوی کافئین (از جمله قهوه، چای، نوشابه های گاز دار و نوشیدنی های انرژی زا)، ویتامین C و شکلات.

درمان بی اختیاری ادرار در خانه

گاهی نیاز نیست برای درمان بی اختیاری به متخصص بی اختیاری ادرار مراجعه کرد و در موارد خفیف می توان با رعایت برخی نکات در خانه هم این مشکل را درمان کرد. در موارد شدیدتر نیاز است به متخصص بی اخیتاری ادرار مراجعه کنید.
در ادامه به چند نکته مهم برای درمان این مشکل در خانه اشاره می کنیم.

تغییر در رژیم غذایی

یک تغییر ساده در رژیم غذایی می تواند بسیاری از بیماری ها و مشکلات زمینه را درمان کند. همچنین برخی غذاها باعث بروز بی اختیاری می شوند، این غذاها عبارتند از: غذاهای حاوی ادویه زیاد، عسل، کافئین، الکل، نوشابه و یا نوشیدنی های گازدار، شربت ذرت، سرکه، شکلات، گوجه فرنگی، شیرین کننده های مصنوعی، لبنیات و آب مرکبات، تمام موارد یاد شده باید در رژیم محدود شوند. اگر مبتلا به این عارضه هستید، برای انتخاب یک رژیم غذایی مناسب بهتر است با متخصص بی اختیاری ادرار مشورت کنید.

کنترل وزن

اگر مبتلا به بی اختیاری هستید، شاید کاهش وزن مهم ترین اقدام برای بهبود علائم بی اختیاری است. چربی اضافه در اطراف شکم فشار زیادی به مثانه و عضلات کف لگن وارد می کند، بنابراین تغییر در رژیم غذایی، و ورزش منظم می تواند به کاهش وزن و همچنین کاهش چربی های اطراف شکم کمک کند و پس از آن خود به خود کنترل مثانه خود را به دست خواهید آورد. برای کاهش وزن حتما با پزشک خود یا متخصص بی اختیاری ادرار مشورت کنید چرا که با توجه به شرایط و علت بروز این مشکل بهترین برنامه برای کاهش وزن به شما ارائه خواهد شد.

انجام تمرینات کگل

یکی از درمان های موثر خانگی برای بهبود بی اختیاری انجام تمرینات کگل است، انجام این تمرینات به بهبود انعطاف پذیری عضلاتی کمک می کند که در توقف و کنترل ادرار دخیل هستند. تمرینات کگل نه تنها برای درمان بی اختیاری در مراحل اولیه موثر هستند، بلکه پس از انجام جراحی های کف لگن و ترمیم این عضلات، به تقویت عضلات این بخش کمک می کنند.
برای اثربخشی این تمرینات باید عضلات درست را شناسایی کنید، متخصص بی اختیاری ادرار یا پزشک زنان به شما آموزش می دهد که عضلات کف لگن را به درستی شناسایی کرده و آنها را تمرین دهید.

تمرین دادن مثانه

بسیار مهم است که بتوانید نیاز به تخلیه مثانه خود را کنترل کنید، باید مثانه خود را عادت دهید که هر 4 تا 8 ساعت در روز به دستشویی بروید، ممکن است پس از چند هفته متوجه شوید که نیاز فوری شما به دستشویی رفتن کاهش پیدا کرده است و می توانید مثانه خود را کنترل کنید.

ویتامین D مصرف کنید

سطح پایین ویتامین D نیز می تواند منجر به بی اختیاری ادرار شود. ویتامین D کافی را می توانید از رژیم غذایی خود دریافت کنید. غذاهایی که سرشار از ویتامین D هستند عبارتند از: زرده تخم مرغ، قارچ، روغن ماهی، شیر سویا، پنیر، غلات و سایر محصولات لبنی؛ در مورد میزان مصرف این مواد غذایی و همچنین مکمل ویتامین D توصیه می کنیم با متخصص بی اختیاری ادرار مشورت کنید.

منیزیم مصرف کنید

منیزیم نقش مهمی در بسیاری از عملکردهای بدن ایفا می کند، از جمله عملکرد صحیح ماهیچه ها و عصب ها. منیزیم تاثیر مستقیم بر بهبود بی اختیاری منقطع یا گاه به گاه دارد، به این صورت که اسپاسم عضلانی مثانه را کاهش می دهد و مثانه را قادر می سازد که در هنگام ادرار به طور کامل تخلیه شود. بنابراین حتما مقدار زیادی سبزیجات دارای برگ سبز، حبوبات، آجیل، دانه ها و غذاهای دریایی مصرف کنید تا منیزیم را به اندازه دریافت کنید و یا در مورد مصرف مکمل های منیزیم با متخصص بی اختیاری ادرار مشورت کنید.

دکتر متخصص بی اختیاری ادرار را بشناسید

درمانگران و پزشکان مختلفی می توانند بی اختیاری ادرار را تشخیص داده و آن را درمان کنند که متخصص بی اختیاری ادرار محسوب می شوند. این پزشکان و متخصصین به شرح زیر می باشند:

• متخصص اورولوژی: این متخصصین در زمینه سیستم ادراری بدن و روش های درمانی و همچنین دستگاه های درمانی آموزش دیده اند. متخصص اورولوژی یا اورولوژیست متخصص بیماری های دستگاه ادراری و دستگاه تناسلی آقایان است و تشخیص و درمان بی اختیاری ادرار را نیز انجام می دهد. برخی اورولوژیست ها در زمینه خانم ها نیز تخصص دارند.
• متخصص اوروگاینکولوژی Urogynecologist: این متخصص در مورد سیستم ادراری و همچنین بیماری های لگنی خانم ها تخصص دارند.
• متخصصین زنان و زایمان: این متخصصین بر بیماری ها و دستگاه تولید مثل خانم ها و همچنین مراقبت از خانم های باردار از زمان لقاح تا پس از زایمان تمرکز می کنند. بسیاری از خانم ها برای درمان بی اختیاری ادرار خود به متخصص زنان و زایمان مراجعه می کنند که متخصص بی اختیاری ادرار هستند.

اگر در تهران هستید، برای پیدا کردن نزدیک ترین متخصص بی اختیاری ادرار به خود و همچنین پیدا کردن متخصص بی اختیاری ادرار در شهر خود می توانید به صفحه پزشک یاب مراجعه کنید.

لینکدین مداریا را دنبال کنید.