عمل آب مروارید و مراقبت های پس از آن

عمل آب مروارید

عمل آب مروارید روشی است برای برداشتن عدسی چشم که در بیشتر موارد با عدسی مصنوعی جایگزین می شود. به طور طبیعی عدسی چشم شفاف است و آب مروارید باعث کد شدن عدسی شده و در نهایت بینایی را تحت تاثیر قرار می دهد. جراحی آب مروارید توسط متخصص چشم انجام می شود و معمولا این عمل سرپایی است و فرد پس از جراحی نیاز نیست در بیمارستان بستری شود. این عمل بسیار رایج است و به طور کل یک عمل بی خطر محسوب می شود.

مقاله مرتبط: شالازیون

آمادگی برای عمل آب مروارید

عمل آب مروارید چگونه انجام می شود؟

این روش برای درمان آب مروارید چشم انجام می شود. آب مروارید باعث تاری دید و افزایش تابش خیره کننده نور می شود. اگر مبتلا به آب مروارید هستید و این بیماری انجام فعالیت های عادی روزانه را برای شما دشوار کرده، چشم پزشک این عمل  را به شما پیشنهاد می کند.

اگر آب مروارید با درمان یک بیماری چشمی دیگر تداخل داشته باشد، عمل آب مروارید توصیه خواهد شد، به عنوان مثال اگر به واسطه آب مروارید معاینه پشت چشم برای بررسی و درمان مشکلاتی مانند دژنراسیون ماکولا macular degeneration یا رتینوپاتی دیابتی برای چشم پزشک دشوار شود، چشم پزشک این عمل را برای بیمار انجام خواهد داد.

در بیشتر موارد به تعویق انداختن این کار  آسیبی به چشم نمی زند، بنابراین برای انتخاب روش درمانی مورد نظر زمان کافی دارید. همچنین اگر مبتلا به این بیماری چشمی هستید، اما در بینایی دچار مشکل نیستید، ممکن است تا سال ها نیازی به عمل آب مروارید نداشته باشید.

زمانی که برای جراحی به پزشک مراجعه می کنید، احتمالا پزشک در ابتدا این سوال ها را از شما بپرسد:
• بینایی شما طوری هست که بتوانید به خوبی و با ایمنی کامل کار خود را انجام دهید یا رانندگی کنید؟
• آیا در زمان مطالعه یا تماشای تلویزیون دچار مشکل می شوید؟
• آیا انجام فعالیت های روزانه مانند آشپزی، خرید کردن، بالا رفتن از پله و یا خوردن داروها برایتان راحت است؟
• آیا مشکل بینایی شما تا حدی است که مستقل بودن شما را تحت تاثیر قرار دهد؟
• آیا نور بینایی شما را بیش از پیش دچار مشکل می کند؟

آیا عمل آب مروارید خطرناک است؟

این روش خطرناکی نیست و به ندرت فرد دچار عارضه جانبی می شود، با این حال در برخی موارد نادر ممکن است عوارضی مشاهده شود که عبارتند از:
• التهاب چشم
• عفونت
• خونریزی
• تورم
• افتادگی پلک
• عدم جاگیری درست عدسی مصنوعی
• جدا شدگی شبکیه
• کلوکوم Glaucoma
• آب مروارید ثانویه
• از دست دادن بینایی

اگر علاوه بر آب مروارید، مبتلا به بیماری جدی دیگری در چشم باشید، خطر بروز عوارض بیشتر خواهد شد. گاهی اوقات به دلیل آسیب های زمینه ای ناشی از سایر بیماری های چشمی، مانند آب سیاه یا دژنراسیون ماکولا، عمل آب مروارید هیچ کمکی به بهبود بینایی نمی کند. در این شرایط بهتر است قبل از تصمیم گیری برای این کار، ابتدا مشکل مورد نظر را درمان کنید.

آمادگی برای عمل آب مروارید

پزشک توصیه می کند 12 ساعت قبل از جراحی از خوردن و نوشیدن اجتناب کنید. همچنین قبل از انجام این عمل لازم است به طور موقت خوردن برخی داروها را متوقف کنید چرا که برخی داروها ممکن است خطر خونریزی را افزایش دهند.

هشدار: اگر دچار مشکل پروستات هستید و دارو مصرف می کنید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید، برخی داروهای پروستات با عمل کردن تداخل ایجاد می کنند. ممکن است یک یا دو روز قبل از انجام این جراحی قطره های چشمی و آنتی بیوتیک تجویز شود.

پس از اتمام عمل  بدون نیاز به بستری شدن فرد بیمار می تواند به خانه برگردد، اما اجازه رانندگی نخواهد داشت، بنابراین اگر برای عمل به پزشک مراجعه می کنید، همراه با خود ببرید. همچنین تا یک هفته پس از جراحی آب مروارید، انجام برخی فعالیت ها از قبیل خم شدن و بلند کردن جسم سنگین ممنوع خواهد بود.

یک هفته یا بیشتر از یک هفته قبل از عمل آب مروارید، پزشک آزمایش و سونوگرافی بدون درد بر روی انجام می دهد تا ار این طریق اندازه و شکل چشم را بررسی کرده و لنز مناسب برای کاشت در چشم را تعیین می کند. لنز کاشته شده در چشم با تمرکز نور پشت چشم، دید را بهبود می بخشد. لنز کاشته شده قابل دیدن یا حس کردن نیست و نیاز به مراقبت خاصی نداشته و بخش دائمی چشم تبدیل می شود.

مقاله مرتبط:  بلفاروپلاستی

مراقبت بعد از عمل آب مروارید

مراقبت های بعد از عمل آب مروارید

بعد از عمل آب مروارید انتظار می رود بینایی فرد بیمار طی چند روز بهبود پیدا کند، با این حال در چند روز اول بعد از عمل (تا زمانی که چشم بهبود پیدا کرده و با لنز کاشته شده سازگار شود) تاری دید وجود دارد. بعد از عمل رنگ ها ممکن است روشن تر به نظر برسند، زیرا فرد از طریق یک عدسی جدید به رنگ ها نگاه می کند. آب مروارید قبل از عمل بر روی رنگ ها تاثیر گذاشته و معمولا با هاله زرد یا قهوه ای همراه است و باعث می شود ظاهر واقعی رنگ ها از بین برود.

بعد از جراحی چشم نیز معاینات چشم پزشکی به طور منظم انجام می شود: یک یا دو روز بعد از عمل، یک هفته بعد از عمل و یک ماه بعد از این جراحی لازم است فرد بیمار برای معاینه به چشم پزشک مراجعه نماید.
احساس خارش و ناراحتی خفیف تا چند روز بعد ز عمل طبیعی است، اما در این شرایط از مالیدن و فشار دادن چشم خودداری شود. پزشک از شما می خواهد که بعد از عمل آب مروارید تا چند روز از محافظ چشم استفاده کنید، این محافظ را حتی در زمان خواب نیز لازم است استفاده کنید.

برای پیشگیری از عفونت چشم، کاهش التهاب و کنترل فشار چشم پزشک قطره چشم یا داروهای دیگری تجویز خواهد کرد که لازم است طبق دستور پزشک مصرف شوند. طی دو روز پس از عمل آب مروارید تمام ناراحتی ایجاد شده در چشم بهبود پیدا می کنند و اغلب بهبودی کامل طی هشت هفته اتفاق می افتد.

دوره نقاهت

در دوره نقاهت پس از عمل آب مروارید، در صورت مشاهده هر یک از این علائم بلافاصله به چشم پزشک مراجعه کنید:
• از دست دادن بینایی
• درد در چشم که با وجود مصرف داروهای ضد درد ادامه دارد
• افزایش قرمزی چشم
• تورم پلک
• نور چشمک زن یا مشاهده لکه جلوی چشم

اکثر افراد پس از انجام این عمل چشم نیاز به عینک خواهند داشت، برای استفاده از عینک لازم اس تا بهبودی کامل چشم منتظر بمانید تا بتوانید عینک مناسب چشم خود را دریافت کنید که بهبودی کامل چشم معمولا بین یک تا سه ماه طول می کشد. اگر هر دو چشم دچار آب مروارید باشند، پزشک پس از بهبود کامل چشم اول اقدام به جراحی چشم دوم می کند.

عمل آب مروارید در اکثر افرادی که تحت این جراحی قرار می گیرند، بینایی را با موفقیت برمی گرداند. افرادی که عمل را انجام داده اند ممکن است دچار آب مروارید ثانویه شوند، اصطلاح پزشکی برای آب مروارید ثانویه کدورت کپسول خلفی posterior capsule opacification یا PCO می باشد.

این مشکل زمانی رخ می دهد که پشت کپسول لنز (بخشی از لنز که در زمان جراحی برداشته نشده و اکنون در پشت لنز کاشته شده قرار گرفته است) تیره شده و دید را مختل می کند. آب مروارید ثانویه با استفاده از لیزر قابل درمان است. برخی پیامدهای دیگر ناشی از عمل آب مروارید عبارتند از افزایش فشار چشم و جدا شدن شبکیه که البته به ندرت رخ می دهند.

فیسبوک مداریا را دنبال کنید.