آب مروارید و بررسی انواع روش های درمان

آب مروارید چیست؟

آب مروارید یا کاتاراکت به تار و کدر شدن عدسی چشم گفته می شود و زمانی بروز می کند که پروتئین موجود در چشم در یک نقطه تجمع کرده و از ارسال تصاویر واضح به شبکیه جلوگیری می کند. شبکیه نور وارد شده به لنز را به سیگنال هایی تبدیل می کند، سپس سیگنال ها را به عصب های بینایی ارسال می کند و این عصب ها سیگنال ها را به مغز می فرستند.

این بیماری به تدریج پیشروی کرده و بر روی بینایی فرد تاثیر می گذارد و در نهایت ممکن است هر دو چشم را تحت تاثیر قرار دهد، اما معمولا هر دو چشم همزمان با هم مبتلا به آب مروارید نمی شوند. این مشکل چشمی در سالمندان رایج است.

آب مروارید در مراحل اولیه تاثیری بر بینایی فرد نمی گذارد، اما با پیشروی، بینایی نیز دچار مشکل شده و مطالعه کردن، رانندگی و یا دیدن چهره دیگران برای فرد مشکل می شود.

اب مروارید و بررسی انوع آن

علائم

  • تار شدن دید
  • تشدید مشکل بینایی در شب
  • حساسیت به نور یا روشنایی زننده
  • نیاز به نور بیشتر برای مطالعه کردن و سایر فعالیت ها
  • مشاهده هاله در اطراف نور چراغ ها
  • تغییر مداوم نمره عینک یا لنز
  • محو شدن یا زرد شدن رنگ ها
  • دو بینی در یک چشم

در مراحل اولیه، تاری دید ناشی از آب مروارید ممکن است بخش کوچکی از عدسی چشم را تحت تاثیر قرار دهد و فرد مبتلا از هر گونه کاهش بینایی ناآگاه باشد. زمانی که آب مروارید گسترده می شود، بخش بیشتری از عدسی را تیره کرده و به این ترتیب نور عبور کرده از عدسی دچار تغییر می شود و پس از این اتفاق علائم آب مروارید نمایان تر خواهد شد.

چگونگی شکل گیری

عدسی که روی آن آب مروارید شکل گرفته، در پشت بخش رنگی چشم واقع شده است. عدسی، نور وارد شده به چشم را متمرکز می کند و تصاویر شفاف روی شبکیه ایجاد می کند. با افزایش سن، عدسی داخل چشم انعطاف پذیری و شفافیت خود را از دست داده و ضخیم تر می شود. افزایش سن و سایر شرایط بالینی باعث می شوند بافت های داخل عدسی از هم گسیخته و کنار هم تجمع کنند که این مسئله باعث بروز بخش های کوچک ابری روی عدسی می شوند.

با گسترش این بیماری، نواحی کدر روی عدسی متراکم تر شده و بخش بزرگتری از آن را در بر می گیرند. آب مروارید مانع عبور نور از عدسی می شود و در نتیجه تصویر شفاف روی شبکیه ایجاد نمی شود و فرد مبتلا به آب مروارید دچار تاری دید خواهد شد.

آب مروارید معمولا هر دو چشم را در بر می گیرد، اما شدت آن در هر دو یکسان نیست و علت آن تفاوت در دید بین دو چشم است.

انوع آب مروارید

آب مروارید هسته ای یا نوکلئار nuclear cataracts

این نوع بیماری مرکز لنز را تحت تاثیر قرار می دهد. آب مروارید هسته ای در ابتدا ممکن است باعث نزدیک بینی شود یا حتی باعث بهبود موقت توانایی فرد در مطالعه کردن و خواندن شود. اما به تدریج لنز زردتر شده و دید فرد تار می شود. با پیشروی آب مروارید، عدسی ممکن است تغییر رنگ داده و قهوه ای شود. زرد شدن یا قهوه ای شدن عدسی منجر به دشواری در تشخیص رنگ ها می شود.

آب مروارید قشری یا کورتیکال cortical cataracts

این نوع بیماری لبه های عدسی را تحت تاثیر قرار می دهد و به صورت لکه های کدر مایل به سفید در لبه های خارجی قشر عدسی شکل می گیرد. با پیشروی تدریجی این عارضه، رگه ها تا مرکز عدسی گسترش پیدا می کنند و در نتیجه بر روی عبور نور از مرکز عدسی تاثیر می گذارند.

آب مروارید زیر کپسولی یا ساب کپسولر خلفی posterior subcapsular cataracts

این نوع بیماری عمدتا بر روی پشت عدسی تاثیر می گذارد. آب مروارید زیر کپسولی به شکل یک بخش کوچک و مات شکل می گیرد که معمولا در نزدیگی پشت عدسی و درست در مسیر نور تشکیل می شود. این نوع آب مروارید معمولا بر روی بینایی فرد تاثیر می گذارد و علائم آن عبارتند از:

  • فرد در مطالعه دچار مشکل می شود
  • بینایی فرد در روشنایی کاهش پیدا می کند
  • در اطراف نور چراغ هاله مشاهده می کند

پیشروی این نوع آب مروارید سریعتر از انواع دیگر است.

آب مروارید مادرزادی congenital cataracts

برخی افراد در هنگام تولد دچار  این بیماری هستند و یا ممکن است در دوران کودکی به این عارضه دچار شوند. این آب مروارید یا ژنتیکی است و یا به عفونت داخل رحمی یا ضربه مربوط می شود.

عوامل دیگری که منجر به بروز این بیماری  به صورت مادر زادی می شوند، عبارتند از: دیستروفی میتونیک، گالاکتوزمی، نوروفیبروماتوز نوع 2 یا سرخچه. آب مروارید مادرزادی همیشه بر روی بینایی تاثیر نمی گذارد، اما اگر بر روی بینایی تاثیر بگذارد، بلافاصله بعد از تشخیص قابل درمان است.

جهت مشاهده درمان بیماری های چشم با پلکسر کلیک کنید

عوامل تشدید کننده آب مروارید

عوامل تشدید کننده آب مروارید

برخی عوامل احتمال بروز این بیماری را افزایش می دهند، این عوامل عبارتند از:

  • افزایش سن
  • دیابت
  • قرار گرفتن بیش از حد در معرض نور خورشید
  • سیگار کشیدن
  • چاقی
  • فشار خون بالا
  • سابقه آسیب یا التهاب چشم
  • سابقه جراحی چشم
  • مصرف طولانی مدت داروهای کورتیکواستروئید
  • زیاده روی در مصرف الکل

پیشگیری از آب مروارید

روش علمی و ثابت شده ای برای پیشگیری از این بیماری یا کاهش سرعت پیشروی آن وجود ندارد، با این حال متخصصین معتقدند برخی استراتژی ها می توانند موثر باشند که در ادامه به آنها اشاره می کنیم.

  • به طور منظم به چشم پزشک مراجعه کنید.

    معاینه منظم چشم به کشف  این بیماری و سایر مشکلات چشمی، زمانی که هنوز در مراحل اولیه هستند، کمک می کند.

  • سیگار را ترک کنید.

    سیگار بر روی تمام بخش های بدن، از جمله چشم ها، تاثیر منفی می گذارد. ترک سیگار می تواند روش موثری برای پیشگیری از بروز این بیماری باشد.

  • سایر بیماری ها و مشکلات را مدیریت کنید.

    اگر مبتلا به دیابت یا هر بیماری دیگری که احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد، هستید، لازم است درمان را انجام دهید، داروها را با دقت مصرف کرده و سایر استراتژی های درمان را دنبال کنید.

  • یک رژیم غذایی سالم، سرشار از میوه و سبزیجات انتخاب کنید.

    افزودن میوه های متنوع و رنگارنگ و سبزیجات دارای برگ سبز به رژیم غذایی، باعث می شود ویتامین ها و مواد مغذی زیادی به بخش های مختلف بدن برسند. میوه ها و سبزیجات سرشار از آنتی اکسیدان هستند که به حفظ سلامت چشم ها کمک زیادی می کنند.

بررسی ها نشان داده ند که مصرف مکمل های آنتی اکسیدان می تواند از این بیماری پیشگیری کند. همچنین بررسی جمعیت وسیعی از مردم نشان داد رژیم غذایی سالم که سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است، به طور قابل ملاحظه ای در پیشگیری از این بیماری موثر است. میوه ها و سبزیجات خواص زیادی دارند و یک روش سالم برای افزایش مواد معدنی و ویتامین های رژیم غذایی تان محسوب می شوند.

  • عینک آفتابی استفاده کنید.

    نور ماورا بنفش خورشید می تواند باعث بروز  این بیماری و گسترش آن شود. توصیه می کنیم عینک آفتابی مناسبی که از چشم ها در مقابل اشعه های UVB محافظت می کند، استفاده کنید.

  • مصرف الکل را کاهش دهید.
    زیاده روی در مصرف الکل می تواند خطر بروز  این بیماری را افزایش دهد.

جهت مشاهده مقاله  بلفاروپلاستی بدون عمل جراحی کلیک کنید

جراحی آب مروارید

در جراحی، عدسی کدر شده برداشته می شود و یک لنز مصنوعی و شفاف جایگزین آن می شود. لنز مصنوعی، لنز داخل چشم intraocular lens نیز نامیده می شود و درست در همان محلی قرار می گیرد که پیش از آن عدسی چشم قرار داشت. لنز داخلی برای همیشه بخشی از چشم خواهد بود.

در برخی افراد وجود سایر مشکلات چشمی، باعث ممنوعیت در استفاده از لنز مصنوعی می شود. در این شرایط زمانی که بیماری برطرف شد، بینایی از طریق استفاده از عینک یا لنزهای تماسی بهبود پیدا می کند.

جراحی  این بیماری، یک جراحی سرپایی و بی خطر محسوب می شود و از عوارض شایع آن می توان به احتمال عفونت و خونریزی اشاره کرد.

جراحی آب مروارید

 درمان با پلکسر

پلکسر پلاس یکی از دستگاه های موثر و پیشرفته برای درمان بیماری های سطح چشم است که به صورت غیر تهاجمی و کاملا موثر بسیاری از بیماری های سطح چشم را درمان می کند. درمان بیماری های سطح چشم بدون جراحی نیز یک روش موثر برای پیشگیری از آب مروارید است.

علاوه بر این محققان ایرانی در حال انجام بررسی ها برای درمان بیماری هایی مانند گلوکوم و آب مروارید به کمک پلکسر پلاس هستند. موفقیت در درمان این بیماری ها به کمک پلکسر گام علمی بزرگی خواهد بود.

جستجوی پزشکان