شالازیون ، بررسی علائم و درمان
شالازیون چیست؟
شالازیون یک توده یا تورم کوچک روی پلک است که به دلیل مسدود شدن غدد چربی بروز می کند. اگر تعداد این تورم ها بیش از یک عدد باشد، به آن شالازیا گفته می شود. شالازیون یکی از شایع ترین توده های روی پلک چشم است. شالازیون ممکن است در هر دو چشم به طور همزمان بروز کند و اغلب بهبود پیدا کرده و مجدد عود می کند.
مقاله مرتبط: آب مروارید
علت شالازیون
ما در تمام بخش های بدن خود غده هایی داریم که این غدد مواد مورد نیاز سلول ها، بافت ها و اندام ها را برای عملکرد بهتر می سازند. غدد میبومین meibomian در پلک بالا و پایین چربی تولید می کنند که با اشک چشم ترکیب شده تا چشم ها را مرطوب کرده و از آنها محافظت کند. اگر این چربی بیش از حد غلیظ شود یا اگر به دلیل التهاب مسدود شود، ممکن است دچار شالازیون شوید. گاهی نیز عفونت باعث بروز شالازیون می شود.
بزرگسالان بیشتر از کودکان به شالازیون مبتلا می شوند. اگر دچار شرایط زیر باشید، بیشتر به شالازیون مبتلا می شوید:
• اگر دچار التهاب پلک یا بلفاریت Blepharitis باشید.
• ابتلا به شرایطی به نام درماتیت سبورئیک seborrheic dermatitis یا آکنه روزاسه acne rosacea
• ابتلا به بیماری دیابت
• سابقه ابتلا به شلازیون پیش از این
علائم شالازیون
شالازیون با یک نقطه کوچک قرمز رنگ، متورم و درداک شروع می شود. پس از گذشت چند روز درد بهبود پیدا کرده و برامدگی یا توده برجای می ماند. سایر نشانه های این مشکل عبارتند از:
- آبریزش چشم
- سوزش خفبف چشم
- تاری دید
تفاوت شالازیون با گل مژه چیست؟
تشخیص و تمایز شالازیون از گل مژه کمی سخت است، گل مژه نوعی دیگر از التهاب چشم است که معمولا بر اثر عفونت بروز می کند.
گل مژه در لبه پلک و گاهی در پایه یک مژه بروز می کند، اما شالازیون در وسط پلک مشاهده می شود. گل مژه دردناک تر از شالازیون است، همچنین گل مژه دارای یک نقطه متمایل به زرد در مرکز خود است که ممکن است پس از گذشت چند روز باز شود.
اگر عفونت مربوط به گل مژه برطرف شود و مواد مربوط ب آن در زیر پوست گیر بیفتد، گل مژه به شالازیون تبدیل می شود.
هیچ آزمایش خاصی برای تشخیص گل مژه وجود ندارد، برای تشخیص گل مژه پزشک در مورد علائم شما، مشکلات چشمی گذشته و سابقه پزشکی تان سوالاتی می پرسد. اگر بیشتر از یک بار دچار این مورد شده باشید، باید به متخصص چشم پزشک مراجعه کنید. درمان بیماری هایی مانند بلفاریت یا اختلال در عملکرد میبومین به درمان شالازیون کمک می کند.
مقاله مرتبط: پلاسما جت
درمان شالازیون
این بیماری اغلب طی چند روز یا چند هفته و بدون نیاز به دارو و درمان، بهبود پیدا می کند. اما برخی اقدامات می تواند فرایند بهبود را سرعت بخشد. استفاده از قطره چشم یا کرم چشمی به بهبود سریع تر آن کمک می کند.
اگر پماد یا قطره چشمی موثر نباشد، پزشک داروهای دیگری تجویر خواهد کرد و یا داروهای استروئیدی تزریق می کند تا به درمان شالازیون کمک کند. در حالتی که شالازیون شدید باشد، پزشک ناحیه تحت درمان را بی حس کرده و با برش کوچکی محتویات داخل آن را تخلیه می کند.
درمان خانگی شالازیون
یک درمان خانگی موثر برای این مشکل گرم کردن آن است، ناحیه مورد نظر را می توانید با آب گرم بشویید یا با یک پارچه تمیز شالازیون را گرم و مرطوب کنید. در مورد اینکه چند بار در روز این کار را انجام دهید، بهتر است با پزشک مشورت کنید.
همچنین می توانید پلک خود را با یک صابون ملایم، به عنوان مثال صابون یا شامپوی بچه، بشویید. روی شالازیون یا اطراف آن را به آرامی ماساژ دهید تا غدد مسدود شده باز شوند، اما هرگز شالازیون را فشار ندهید و سعی نکنید محتویات آن را با زور خارج کنید.
از سوزن زدن به آن نیز جدا خود داری کنید، سوزن زدن به شالازیون علاوه بر اینکه جای زخم ایجاد می کند، بلکه احتمال عفونت و همچنین مسدود شدن دوباره غده چربی وجود دارد.
از چای کیسه ای گرم بر روی چشم خود استفاده کنید، چای سیاه گزینه مناسبی است زیرا چای سیاه التهاب را کاهش می دهد و دارای ویژگی های ضد باکتریایی است. برای استفاده از چای کیسه ای درست مانند زمانی که تصمیم دارید چای بنوشید، چای کیسه ای را داخل آب گرم بگذارید و یک دقیقه منتظر بمانید، سپس از لیوان آب خارج کرده و منتظر شوید چای کیسه ای کمی سرد شود، سپس به مدت 5 دقیقه آن را روی چشم خود بگذارید.
در مدتی که دچار شالازیون هستید، از آرایش کردن چشم های خود یا گذاشتن لنز در چشم ها اجتناب کنید.
از پمادهای آنتی بیوتیک استفاده کنید. می توانید از پمادهای آنتی بیوتیک بدون نسخه بر روی پلک خود استفاده کنید اما بهتر است در این مورد با پزشک مشورت کنید.
شستن پلک ها با آب نمک نیز به رفع شالازیون کمک می کند، برای این کار ابتدا مقداری آب را بجوشانید و یک قاشق غذا خوری نمک به آن اضافه کرده و خوب هم بزنید. بگذارید آب و نمک سرد شده و به دمای اتاق برسد، دست های خود را بشویید و سپس اطراف و روی شالازیون را با این محلول بشویید.
راه حل دیگر برای درمان خانگی این عارضه استفاده از سرکه سیب است. سرکه سیب را در آب حل کنید، نسبت سرکه سیب به آب باید 2 به 5 باشد (مقدار سرکه سیب خیلی کمتر از آب) سپس محلول را با یک پنبه تمیز بر روی شالازیون بمالید.
پیشگیری از شالازیون
هیچ روش قطعی برای پیشگیری از شالازیون وجود ندارد. می توانید با حفظ بهداشت و تمیز نگه داشتن پلک های خود از بروز شالازیون پیشگیری کنید، به این منظور اقدامات زیر را انجام دهید:
- دست های خود را مرتب بشویید، به ویژه قبل از دست زدن به چشم های خود یا گذاشتن لنز در چشم
- قبل از خواب پلک های خود را بشویید تا مواد آرایشی و سایر ترکیباتی که باعث مسدود شدن غدد چشمی می شود را به طور کامل از چشم خود پاک کنید.
- هر 2 یا 3 ماه لوازم آرایشی خود، به ویژه لوازم مربوط به چشم، را عوض کنید.
- از لوازم آرایشی دیگران استفاده کنید و دیگران نیز از لوازم آرایش شما استفاده نکنند.
- از حوله شخصی و تمیز استفاده کنید.
در صورت مراقبت های منظم و مناسب شالازیون معمولا طی یک هفته درمان می شودف در غیر این صورت ممکن است دوره بهبود آن بین 4 تا 6 هفته طول بکشد.
جراحی شالازیون
در صورتی که شالازیون با روش های معمول درمان نشود، نیاز به جراحی خواهد بود. جراحی این عارضه خیلی پیچیده و دشوار نیست و با توجه به شرایط جسمی و سلامتی فرد، سوابق پزشکی و همچنین سن و سال وی، این جراحی با بیهوشی یا استفاده از بی حسی موضعی انجام می شود.
پس از اتمام جراحی پلک چشم ممکن است کمی کبود و متورم باشد و طی یک هفته تا 10 روز این التهاب و کبودی برطرف می شود. جراحی شالازیون اغلب از زیر پلک انجام می شود بنابراین هیچ اسکاری بر جای نمی گذارد. اگر نیاز باشد جراحی از بیرون پلک انجام شود، ممکن است جای یک اسکار کوچک روی پلک برجای بماند.
پس از جراحی لازم است بین 6 تا 10 روز مراقب محل جرای باشید و شستن این محل خودداری کنید.
در اکثر موارد شالازیون به خودی خود بهبود پیدا می کند، حتی اگر اقدام درمانی در مورد آن انجام نشود، اما ممکن است بهبود آن مدت خیلی زیادی طول بکشد و در این مدت احتمال عفونت چشم وجود دارد و همچنین باعث درد و ناراحتی شده و بر روی بینایی نیز تاثیر می گذارد.
فیسبوک مداریا را دنبال کنید.