عوارض بعد از عمل آب مروارید و دوران نقاهت
عوارض بعد از عمل آب مروارید
عوارض بعد از عمل آب مروارید به ندرت در بین تمام افرادی که تاکنون عمل آب مروارید انجام داده اند، دیده شده است. عمل آب مروارید یک فرایند بی خطر است که برای اکثر مبتلایان به آب مروارید باعث بهبود بینایی می شود. در ادامه به عوارض بعد از عمل آب مروارید اشاره می کنیم.
تاری دید
یکی از رایج ترین عوارض بعد از عمل آب مروارید تاری دید است. مشکل تاری دید طی روزها یا حتی هفته ها پس از انجام جراحی آب مروارید طبیعی است. در اکثر موارد تاری دید ناشی از التهاب بعد از جراحی است که البته این التهاب نیز بخش طبیعی عمل آب مروارید است.
بیمارانی که دچار آب مروارید بزرگتر، متراکمتر و یا سفت تری هستند، بیش از دیگران در معرض التهاب چشم هستند. این افراد دارای دید مه آلود هستند و یا احساس می کنند در اتاق بخار قرار گرفته اند. برای بهبود تاری دید پزشک قطره های ضد التهاب چشمی تجویز می کند که باید طبق دستور پزشک مصرف شود. التهاب طی چند روز یا چند هفته بهبود پیدا می کند. در افرادی که دچار بیماری قرنیه مانند بیماری دستروفی فوکس Fuchs dystroph هستند، التهاب خیلی بیشتر طول می کشد (التهاب چشم ها ممکن است یک ماه یا بیشتر به طور بینجامد).
بنابراین اگر طی یک هفته پس از عمل آب مروارید تاری دید همچنان ادامه پیدا کرد، به پزشک مراجعه کنید. عوامل دیگری که باعث تاری دید به عنوان یکی از رایج ترین عوارض بعد از عمل آب مروارید می شود، عبارتند از:
• ضعیف بودن چشم (چشم شما برای دید بهتر نیاز به عینک دارد)
• خشکی چشم
• کدورت کپسول خلفی Posterior capsule opacity یا PCO
مقاله مرتبط: آب مروارید
خشکی چشم
یکی از مهم ترین عوارض بعد از عمل آب مروارید خشکی چشم است، تقریبا تمام بیماران مبتلا به آب مروارید پس از جراحی تا حدی خشکی چشم را تجربه می کنند. زمانی که جراح برای رسیدن به عدسی برش هایی روی چشم ایجاد می کند، تعدادی از عصب های روی سطح چشم نیز بریده می شوند. این عصب ها برای خیس و مرطوب ماندن چشم، به چشم فرمان تولید اشک می دهند.
این عصب ها به طور کل طی سه ماه بهبود پیدا می کنند اما تا آن زمان تولید اشک در چشم کاهش پیدا کرده و ممکن است خشکی را در چشم احساس کنید. اگر قبل از انجام عمل آب مروارید مبتلا به خشکی چشم باشید، ممکن است بعد از عمل بیشتر خشکی چشم را احساس کنید. خشکی چشم به عنوان یکی از مهم ترین عوارض بعد از عمل آب مروارید ممکن است باعث ناراحتی در چشم، حساسیت به نور و یا تاری دید شود.
اگر بعد از عمل خشکی چشم شما را اذیت می کند، می توانید اشک چشم مصنوعی بدون نسخه استفاده کنید. اگر پزشک قطره چشمی دیگری تجویز کرده، فاصله بین قطره تجویز شده و اشک مصنوعی باید حداقل 5 دقیقه باشد، استفاده همزمان قطره و اشک مصنوعی باعث رقیق شدن قطره و کاهش اثر بخشی آن می شود.
اگر مصرف اشک مصنوعی بدون نسخه به بهبود خشکی چشم کمک نکرد، حتما به پزشک مراجعه کنید، پزشک با تجویز داروهای مناسب به رفع سریع تر خشکی چشم کمک می کند.
احساس ناراحتی یا وجود جسمی در چشم
یکی دیگر از عوارض بعد از عمل آب مروارید احساس ناراحتی در چشم است، به این صورت که فرد پس از عمل وجود یک جسم خارجی را در چشم احساس می کند. بسیاری از افراد پس از پایان عمل آب مروارید از این مسئله شکایت می کنند و احساس می کنند شن در چشم شان ریخته شده و یا بخشی از چشم خراشیده شده است. البته این مسئله به دلیل برش کوچکی که در چشم ایجاد شده، طبیعی است و باید طی یک هفته تا 10 روز بهبود پیدا کند.
اگر فرد مبتلا به خشکی چشم باشد، احساس ناراحتی یا وجود جسم خارجی در چشم بیشتر طول خواهد کشید (شاید تا حدود 3 ماه طول بکشد). همچنین برخی بیماران در حین عمل آب مروارید نیاز به بخیه در داخل چشم خود دارند، وجود این بخیه نباید باعث آزار فرد شود، اما گاهی لازم است بخیه بعد از جراحی برداشته شود. با این حال اگر ناراحتی در چشم به عنوان یکی از عوارض بعد از عمل آب مروارید طولانی شد یا شدت ناراحتی برای شما قابل تحمل نبود، حتما به پزشک مراجعه کنید.
حساسیت به نور
حساسیت به نور یکی دیگر از عوارض بعد از عمل آب مروارید است که بعد از جراحی و به دلیل خشکی چشم بروز می کند. اما اگر چشمان شما با قرار گرفتن در معرض نور بسته می شوند، می تواند نشانه التهاب در چشم یا عنبیه باشد. برای رفع این مشکل پزشک قطره استروئید تجویز می کند، گاهی لازم است برای چند ماه به طور مرتب از عینک آفتابی استفاده کنید تا این عارضه بهبود پیدا کند.
اغلب پس از اینکه مصرف قطره های ض التهاب را کنار می گذارید، این عارضه عود می کند. خشکی مداوم چشم و بلفاریت هم می توانند عامل حساسیت به نور باشند. حساسیت شدید به نور نیز نشانه عفونت است، اگر دچار حساسیت شدید به نور هستید به پزشک مراجعه کنید.
کدورت کپسول خلفی یا PCO
یکی دیگر از عوارض عمل آب مرواید کدورت کپسول خلفی است که باعث تاری دید می شود، کدورت کپسول خلفی یک عارضه نسبتا شایع است که ممکن است هفته ها، ماه ها و یا (اغلب) سال ها پس از جراحی آب مروارید رخ دهد. این عارضه زمانی رخ می دهد که کپسول لنز، غشایی که لنز جدید و داخلی چشم را در خود نگه می دارد، تیره یا چروک می شود و باعث تاری دید می شود.
کدورت کپسول خلفی در نتیجه رشد تدریجی سلول ها روی غشا، بروز می کندف به عنوان مثال ایجاد بافت اسکار روی غشا. کدورت کپسول خلفی به عنوان یکی از عوارض از عمل آب مروارید، با استفاده از لیزر، سریع و ایمن درمان می شود. متخصص چشم پزشک با استفاده از لیزر منفذی را در کپسول تیره ایجاد می کند و به این ترتیب نور برای دید واضح تر به راحتی از آنن عبور می کند.
وجود هاله، نور خیره کننده و یا تصاویر ناخواسته در میدان دید
مشاهده تصاویر ناخواسته در میدان دید و یا نور خیره کننده یکی دیگر از عوارض بعد از عمل آب مروارید است که اختلالات بینایی یا پدیده های نورانیdyphotopsia نیز نامیده می شوند. نام های دیگر دیس فتوپسی فلاشینگ یا جرقه است. تابش خیره کننده نور، هاله و وجود رگه های نور در جلو چشم نمونه های دیگری از اختلالات بینایی هستند که بیشتر در شب یا در مکانی با نور کم رخ می دهند و بیشتر در لنزهای چند کانونی مشاهده می شوند.
این اختلالات بینایی در فاصله بین جراحی چشم اول و چشم دوم (اگر هر دو چشم فرد مبتلا به آب مروارید باشند) بسیار قابل توجه هستند. مشکل بینایی و ضعیف بودن چشم نیز منجر به بروز این اختلالات خواهد شد که با استفاده از عینک اصلاح می شوند. در برخی موارد نیز کدورت کپسول خلفی باعث بروز این مشکلات می شود. اگر این عوارض بعد از عمل آب مروارید به طور مداوم تا مدتی ادامه پیدا کردند به پزشک خود اطلاع دهید، پزشک قطره هایی را برای شی تجویز خواهد کرد که به کاهش نور و تصاویر ناخواسته در جلوی چشم کمک می کنند.
برخی بیماران پس از عمل آب مروارید در میدان دید خود یک هلال تاریک یا سایه هلالی شکل مشاهده می کنند. این حالت دیسفوتوپسی منفی negative dysphotopsia یا اختلالات بینایی منفی نامیده می شود که تقریبا در 15 درصد بیماران این اختلال مشاهده می شود. پزشکان در مورد علت این مشکل مطمئن نیستند، به هرحال دیسفتوپسی به خودی خود و طی چند ماه بهبود پیدا می کند. اما اگر این عارضه به عنوان یکی از عوارض بعد از عمل آب مروارید، پس از گذشت 3 تا 4 ماه هم برطرف نشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
مقاله مرتبط: بلفاروپلاستی
خونریزی یا قرمز شدن چشم از عوارض بعد از عمل آب مروارید
خونریزی یا قرمزی چشم از عوارض بعد از عمل آب مروارید است که پس از جراحی در بسیاری از بیماران مشاهده می شود. این قرمزی اغلب بر اثر التهاب یا پارگی رگ های خونی ایجاد می شود که به آن خونریزی زیر ملتحمه subconjunctival hemorrhage گفته می شود. خونریزی چشم باعث بروز یک لکه قرمز ترسناک و ناخوشایند در چشم می شود، اما معمولا خطرناک نیست و به مرور بهبود پیدا می کند.
این عارضه بیشتر در افرادی مشاهده می شود که جراحی آب مروارید را با لیزر انجام داده اند که شامل استفاده از ساکشن روی چشم نیز می شود. ممکن است دو تا سه هفته طول بکشد تا بدن دوباره خون را جذب کند و لکه به طور کامل ناپدید شود.
گرچه قرمز شدن چشم یکی از عوارض بعد از عمل آب مروارید است که طبیعی و بی خطر می باشد اما اگر قرمزی چشم با درد، حساسیت به نور و یا تغییر در بینایی همراه است، فورا به چشم پزشک مراجعه کنید.
تهوع و سرگیجه یا عدم تعادل
بروز حالت تهوع پس از جراحی یکی دیگر از عوارض بعد از عمل آب مروارید است که در نتیجه مصرف آرامبخش یا داروی بیهوشی بروز می کند. تداوم حالت تهوع به مدت یک یا دو روز بعد از عمل غیر طبیعی و خطرناک نیست و به مرور و با کاهش تاثیرات داروها برطرف می شود. مصرف مایعات زیاد و خوردن غذا پس از اتمام جراحی به بهبود سریع تر این عارضه کمک می کند.
افزایش فشار در چشم یا فشار خون چشم نیز منجر به بروز حالت تهوع می شود. ژل های مخصوصی در حین جراحی استفاده می شوند که فشار چشم را به طور موقت افزایش دهند، همچنین افراد مبتلا به گلوکوم glaucoma بیش از دیگران افزایش فشار چشم را تجربه می کنند. لازم است چشم پزشک روز بعد از جراحی فشار چشم را بررسی کند و در صورت نیاز درمان و داروی مناسب تجویز کند.
افتادگی پلک
افتادگی پلک یا پتوز ptosis یکی از عوارض بعد از عمل آب مروارید است که نسبتا شایع می باشد. افتادگی پلک فوقانی پتوز نامیده می شود و اغلب در افرادی بروز می کند که بعد از عمل دچار التهاب در پلک ها می شوند. این التهاب احتمالا به دلیل استفاده از اسپکولوم بروز می کند (اسپکولوم ابزاری است که جراح برای باز نگه داشتن پلک ها و دسترسی کامل به چشم استفاده می کند).
در برخی افراد نیز تحریک و جراحی چشم به طور طبیعی باعث التهاب پلک می شود. افتادگی پلک که از عوارض بعد از عمل آب مروارید محسوب می شود اغلب طی 6 ماه بهبود پیدا می کند. اگر افتادگی پلک بیش از 6 ماه طول کشید به پزشک مراجعه کنید، ممکن است برای رفع آن نیاز به جراحی داشته باشید.
فیسبوک مداریا را دنبال کنید.