Home » لیزر واژینال و هر آنچه باید درموردش بدانیم
لیزر واژینال یکی از تکنولوژی های مطرح در جهان است که وارد دنیای پزشکی شد. فوتونا در زمینه پزشکی زنان و زیبایی زنان کاربرد دارد، اما اغلب پزشکان از فوتونا استفاده می کنند تا نتایج موثرتری را برای درمان ارائه دهند.
بدن خانم ها به دلیل نوسانات هورمونی مداوم، بارداری ، زایمان و یائسگی در معرض تغییرات زیادی است و گاهی این تغییرات سبب بروز مشکلاتی برای فرد می شوند. اما خوشبختانه با وجود تکنولوژی های جدید، این بیماری ها قابل درمان هستند، حتی در سنین بالا.
یائسگی بخشی از زندگی تمام خانم هاست و بدن در این دوران دستخوش تغییرات جسمی و روحی می شود. یکی از این تغییرات کاهش هورمون استروژن در بدن است. کاهش هورمون استروژن منجر به بروز تغییرات روحی و جسمی می شود، ناحیه ژنیتال از از جمله بخش هایی است که در آن تغییرات فیزیکی مشاهده می شود. اولین نشانه کاهش استروژن در بدن خانم ها خشکی واژن است که با سوزش و خارش و گاهی خونریزی همراه است.
خوشبختانه برای تمام مشکلات ایجاد شده در دوره یائسگی راه حلی وجود دارد که می توان از بروز آنها پیشگیری کرد و یا به درمان انها پرداخت.
یکی از روش ها برای بهبود مشکلات خانم ها در دوره یائسگی لیزر واژینال است که برای جوانسازی ناحیه واژینال کاربرد دارد. اگر در مورد لیزر واژینال ، کاربردها و عملکرد آن نیاز به اطلاعات دارید، با ما همراه باشید و این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.
مقاله مرتبط: جدیدترین دستگاه لیزر مو
لیزر واژینال یک لیزر Er:YAG با طول موج 2940 نانومتر است که هم بافت واژن و هم بافت ناحیه تناسلی بانوان را تحت تاثیر قرار داده و احیا می کند. این لیزر برای خانم ها در تمام سنین مناسب است و درمان مناسبی برای بی اختیاری ادرار و مشکلات زنانه مربوط به دوران یائسگی و سایر بیماری های هورمونی و بیماری های ناشی از بارداری و زایمان محسوب می شود.
در روش درمان با لیزر واژینال از هیچ دارو و هورمونی استفاده نمی شود، همچنین این روش درمانی بدون برش انجام می شود. هر جلسه درمان با لیزر واژینال کوتاه و حداکثر 30 دقیقه خواهد بود.
لیزر واژینال برای درمان بیماری های ناحیه خصوصی بانوان به کار گرفته می شود، از جمله:
• خشکی واژن و یا تحریک پذیری و سوزش واژن
• نازک شدن دیواره واژن
• شل شدن واژن
• رابطه جنسی دردناک
• عفونت های مکرر در واژن و دستگاه ادرار
• مشکلات مکرر مثانه
• بی اختیاری ادرار استرسی
• آتروفی بافت
• بیماری لیکن اسکلروزوس Lichen sclerosus
تمام موارد ذکر شده بیماری های شایع در بین بانوان هستند که علائم آزاردهنده ای نیز دارند و در صورت عدم درمان، شدت بیماری بیشتر شده و علائم وخیم تر خواهند شد.
لیزر واژینال از یک سیستم دو مرحله ای استفاده می کند. لیزر واژینال بخش های تحت درمان را به شکل انتخابی مورد هدف قرار می دهد و ترکیب مناسبی از ابلیشن و کواگولیشن را برای نتیجه مطلوب به بافت انتقال می دهد.
در گام اول گرمای زیادی دیواره های واژن را هدف قرار می دهد. این گرما باعث تحریک سلول های واژن و تولید کلاژن و الاستین می شود که به حفظ حالت ارتجاعی پوست کمک می کند.
همزمان با این فرایند، گرمای ملایمی ساختار داخلی واژن را هدف قرار می دهد. این گرما سلول های پوست را احیا کرده و قوام عضلات واژن را بهبود می بخشد.
برای دریافت نتیجه مطلوب درمان با لیزر واژینال طی چند جلسه (حداقل 3 جلسه) برگزار می گردد که فاصله بین جلسات 4 تا 6 هفته خواهد بود. پس از اتمام درمان اولیه، درمان نگهدارنده یک بار در سال انجام می شود.
قبل از انجام لیزر واژینال لازم است بیمار اقداماتی را انجام دهد تا نتیجه مطلوب حاصل شود، از جمله این قدامات عبارتند از:
• ابتدا اگر فرد مبتلا به عفونت است، درمان شده و سپس لیزر درمانی را آغاز کند، بنابراین قبل از شروع درمان بیمار تحت معاینه پزشک قرار گیرد
• ناحیه تحت درمان کاملا تمیز و شیو شده باشد.
• از استفاده از هر گونه لوسیون یا کرم بر روی ناحیه تحت درمان اجتناب شود.
• بیمار قبل از انجام لیزر تست پاپ اسمیر انجام دهد
تقریبا تمام خانم هایی که نیاز به جوانسازی واژن یا درمان بیماری های زنانه هستند، می توانند از لیزر واژینال استفاده کنند. استفاده از لیزر برای ناحیه تناسلی در سنین خیلی پایین توصیه نمی شود. استفاده از لیزر واژینال در برخی افراد به هیچ عنوان توصیه نمی شود چرا که ممکن است منجر به بروز عوارض و پیامدهای ناخوشایندی شود.
از جمله افرادی که نباید از لیزر واژینال استفاده کنند، عبارتند از:
• وجود ضایعاتی در ناحیه واژن، دهانه رحم یا سایر بخش های تحت درمان
• ابتلا به عفونت واژن یا سایر بیماری های قابل انتقال (مانند تبخال تناسلی، کاندیدیاز و بیماری های مقاربتی دیگر)
• خانم های باردار
• خانمی که فقط سه ماه از زایمانش گذشته است
• خانم هایی که به پرولاپس واژن مبتلا هستند
• سابقه پرتو درمانی در ناحیه واژن و مقعد
• سابقه مشکل در بهبود زخم
• مستعد تشکیل کلوئید بر روی پوست
• افرادی که تحت درمان بیماری های ضد انعقادی یا شرایط ترومبوآمبولیک هستند
دقت داشته باشید که اشعه های لیزر به چشم آسیب می رسانند، بنابراین در زمان استفاده از لیزر باید از عینک محافظ استفاده شود. همچنین دود تولید شده در زمان لیزر درمانی حاوی بافت زنده است، بنابراین در زمان استفاده از لیزر بر روی بدن لازم است از مکنده دود استفاده شود.
مقاله مرتبط: لیزر الکساندرایت
لیزر واژینال و دستگاه هیگز دارای کاربردهای درمانی مشابهی هستند، اما تفاوت های زیادی از لحاظ عملکرد و اثربخشی با یکدیگر دارند. لیزرها اغلب در زمان کار گرمای زیادی تولید می کنند و با این گرما شروع به سوزاندن بافت یا آنچه به آن برخورد کرده، می کنند. به این فرآیند، فتوترمولیز Photothermolysis نامیده می شود.
اساس کار لیزرها و از جمله لیزر واژینال فوتوترمولیز است، به این صورت که با تبدیل نور به حرارت، بافت قدیمی را از بین می برند تا بافت جدید جایگزین آن شود. بنابراین لیزرها نمی توانند بر روی بافت های عمقی تاثیر گذار باشند چرا که برای تاثیر روی بافت های عمقی تر لازم است تمام بافت های سطحی تر سوزانده شود. سوزاندن بخش زیادی از بافت سطحی نیازمند زمان زیادی برای ترمیم است و یا حتی گاهی ترمیم غیر ممکن می گردد.
ضمن اینکه پس از فوتوترمولیز، به عنوان یک اثر جانبی و به دلیل حرارت، بین بافت ابلیت شده و بافت سالم نکروز ایجاد می شود. این بافت نکروتیک اجازه ترمیم را به بافت های مجاور را نداده و فرآیند درمان دردناک و با دوره ی نقاهت طولانی همراه خواهد بود. به این ترتیب لیزر واژینال علاوه بر اینکه بسیار سطحی است و بر روی بافت های عمیق تاثیر نمی گذارد، اثر ناخواسته ی حرارتی آن روی بافت، سبب افزایش دوره نقاهت می گردد.
اما عملکرد انرژی هیگز چگونه است؟ انرژی هیگز ترکیبی از انرژی های مختلف با فرکانس های متفاوت است که سبب ایجاد گرما و انقباضات پیاپی عضلانی می شود و نوعی ورزش هوازی را در عضلات شبیه سازی می کند. انرژی هیگز بر مبنای تحریک فعالیتهای زیستی بدن عمل می کند و فعالیتهای زیستی را تحریک کرده تا بافتها خود را جوانسازی کنند.
در حین درمان با انرژی هیگز بیمار دچار سوختگی نخواهد شد، در عین حال مخاط، سیستم عصبی، عضلات و تمام بخش های کف لگن تحت تاثیر قرار می گیرند. این انرژی بسیار عمقی تر از لیزر است و حتی بر روی ماهیچه های لگنی که دسترسی به آنها بسیار سخت و ورزش دادن آنها غیر ممکن است، هم تاثیر می گذارد.
به دلیل نحوه اثربخشی و عملکرد لیزر واژینال، دوره نقاهت پس از درمان با لیزر طولانی تر خواهد بود. بیمار حداقل تا 7 روز باید از برقراری رابطه جنسی اجتناب کند تا ترمیم بافت ها کامل شود. به علاوه برای پیشگیری از بروز هر گونه عفونت پزشک آنتی بیوتیک های موضعی تجویز می کند که مصرف آنها تا یک هفته پس از درمان توصیه می شود.
از آنجایی که درمان با هیگز با سواندن و زخم کردن بافت همراه نیست، بنابراین ریسک عفونت در بیمار وجود ندارد، به علاوه فرد پس از انجام درمان و بدون محدودیت می تواند رابطه جنسی داشته باشد و نیازی به مصرف هر گونه دارو و یا آنتی بیوتیک نخواهد بود.
تفاوت مهم دیگر هیگز و لیزر واژینال در فاصله بین جلسات است. همانطور که پیش از این بیان شد، درمان با هیگز بدون سوزاندن بافت ها انجام می شود، بنابراین فاصله بین جلسات خیلی کوتاهتر خواهد بود. اما در روش لیزر درمانی بهبود بافت آسیب دیده نیاز به زمان دارد، بنابراین فاصله بین جلسات بیشتر خواهد بود.
درمان با هیگز بدون عارضه جانبی و بدون دوره نقاهت و بدون نیاز به مصرف دارو انجام می شود.