کنفرانس وبینار سمپوزیم درمان واژینیسموس

سمپوزیم درمان واژینیسموس 

واژینیسموس یک اختلال جنسی در بین خانم هاست که برخی شرایط جسمی و روحی منجر به بروز آن می شوند. میزان شیوع این اختلال در کشور ما به دلیل وجود تابوهایی در خصوص تماس جنسی در مقایسه با سایر کشورها بیشتر است.

با وجود شیوع بالای واژینیسموس اطلاعات کافی در مورد آن در بین افراد جامعه وجود ندارد و عدم توجه به آن یا عدم درمان واژینیسموس منجر به بروز مشکلات ارتباطی زن و مرد با یکدیگر شده و پیامدهای جسمی و روحی زیادی را برای هر دو طرف به دنبال خواهد داشت.

شرکت دانش بنیان مایا اسلیم آریا (مداریا) با سرمایه گذاری یک شرکت امریکایی با نام medresults موفق به کشف تکنولوژی با نام هیگز شد که برای اولین بار در دنیا قادر است بسیاری از بیماری های ناحیه خصوصی بانوان را بدون درد و بدون نیاز به جراحی و به صورت کاملا غیر تهاجمی درمان کند.

یکی از مشکلاتی که به شکلی کاملا موثر به وسیله تکنولوژی هیگز درمان می شود، اختلال واژینیسموس می باشد. شرکت مداریا با هدف معرفی تکنولوژی هیگز در درمان واژینیسموس و رو نمایی از هندپیس اختصاصی واژینیسموس، کنفرانس – وبیناری را تحت عنوان “سمپوزیوم روش نوین درمان واژینیسموس (فیزیوتراپی، روانپزشکی، زنان)” تدارک دید که در این برنامه جمعی از پزشکان و متخصصین زنان و زایمان به صورت حضوری در برنامه شرکت کردند و با توجه به اینکه شیوع ویروس کرونا شرایط برگزاری برنامه های حضوری را سخت کرده، بسیاری از پزشکان و متخصصین به صورت غیر حضوری و از طریق وبینار در این مراسم حضور داشتند. 

سخنرانان این برنامه به شرح زیر می باشند:

  •         دکتر مصطفی فرهی، قائم مقام شرکت مداریا
  •         دکتر شیرین شمس، متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ زیبایی زنان
  •         دکتر متین ذاکرین، متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ زیبایی زنان
  •         دکتر فرناز شیخ نواز جاهد، متخصص زنان و زایمان، فلوشیپ زیبایی زنان
  •         دکتر الهه میری، فیزیوتراپیست  
  •         دکتر محمد حقیقی، روانپزشک و فلوشیپ سایکوسکشوال
  •         دکتر میترا مولایی نژاد، دکترای سلامت جنسی

در ابتدای برنامه به احترام پزشکان و متخصصین زنان شهید مدافع سلامت، با تجلیل و تکریم از زحمات این عزیزان، تمامی حاضرین به مدت یک دقیقه سکوت کردند.

پس از آن مراسم به طور رسمی  و با سخنرانی دکتر مصطفی فرهی آغاز شد. دکتر فرهی پس از معرفی شرکت مداریا به بیان تاریخچه کوتاهی از واژینیسموس پرداخت و بیان کرد: اصطلاح واژینیسموس اولین بار در سال 1862 و توسط پدر علم گایناکولوژی مدرن یعنی آقای دکتر ماریون سیمونز مطرح شد که آن را انقباضات عضلات واژن که منجر به عدم رابطه جنسی می شود، تعریف کرد. اخیرا واژینیسموس به عنوان اسپاسم غیر ارادی عضلات کف لگن و عضلات پرینه توصیف شده است و رابطه را ناخوشایند یا غیر ممکن می سازد.

دکتر فرهی در سخنان خود واژینیسموس را به عنوان یک مشکل روانشناختی معرفی کرد که نیازمند کار چندگانه است و در ادامه به بیان تحقیقات انجام شده در مورد واژینیسموس در کشورهای مختلف پرداخت و اظهار داشت: در بحث واژینیسموس مطالعات انجام شده زیاد نبوده است و گرچه می توان متون علمی و مقالاتی در این زمینه یافت، اما آنچه مشخص است این است که هیچ یک از این تحقیقات نه در زمینه تعریف اختلال، نه در زمینه تشخیص و نه در فرایند درمان به نتیجه نرسیده اند.

وی در توصیف دستگاه هیگز بیان کرد: دستگاه هیگز یک دستگاه بدون درد، غیر هورمونی، غیر جراحی و بدون نیاز به دوره نقاهت، بدون نیاز به بی حسی و اتاق عمل و بی نیاز از داروست. این دستگاه کاربردهایی در اورولوژی، درمان بی اختیاری ادرار، سیستوسل، رکتوسل، دیسپارونیا، تنگ کردن واژن، خشکی واژن، اختلالات ارگاسم، جوانسازی واژینال، درمان دردهای لگنی، افتادگی پرینه و بازتوانی ماهیچه های گلوتئال، روشن کردن ناحیه بیرونی واژن و درمان واژینیسموس دارد.

پس از دکتر فرهی، برنامه با سخنرانی خانم دکتر شیرین شمس ادامه پیدا کرد، وی در مورد گریدهای مختلف واژینیسموس صحبت کرد و اظهار داشت: علت اینکه میزان شیوع واژینیسموس به درستی و به طور دقیق ارائه نشده شکل گرید بندی آن است. در واقع بسیاری از خانم ها بدون اینکه اطلاعی داشته باشند، مبتلا به واژینیسموس هستند و یا ممکن است آن را به عنوان اختلال ارگاسم در نظر بگیرند. شاید عجیب به نظر برسد اما بسیاری از خانم ها ممکن است زایمان های مکرر داشته باشند و یا حتی به سن یائسگی برسند اما از اینکه به اختلال واژینیسموس مبتلا هستند، آگاهی ندارند و در نتیجه تا آخر عمر نه به پزشک مراجعه می کنند و نه درمان می شوند.

دکتر شمس در رابطه با عضلات درگیر در واژینیسموس بیان کرد: عضلات قسمت خروجی دستگاه تناسلی و یک سوم عضلات داخلی واژن درگیر این اختلال می شوند که مهم ترین آنها عضلات لواتور levator هستند که کف لگن و خود لگن را درگیر می کنند. اولین و مهم ترین عضله درگیر در واژینیسموس عضله ایسکیوکاورنوس Ischiocavernosus می باشد و عضله ای که اجازه دخول نمی دهد نیز عضله بولبوکاورنوس Bulbocavernosus است که دهانه واژن را احاطه کرده است و پس از آن یک سوم نهایی واژن درگیر خواهند شد که دچار اسپاسم های غیر ارادی می شوند.

دکتر شمس در ادامه سخنان خود در مورد روش های درمان واژینیسموس صحبت کرد و اظهار داشت: روش های درمان بر اساس عضلات درگیر در این اختلال متفاوت خواهند بود که البته در تمام مراحل و اولین اقدام درمانی در این فرایند سکستراپی و مشاوره بیمار خواهد بود چرا که اساس بروز واژینیسموس ترس می باشد.

وی در رابطه با درمان واژینیسموس با هیگز بیان کرد: واژینیسموس را می توان به راحتی به طور موثر با انرژی هیگز درمان کرد. همانطور که پیش از این نیز گفتیم در واژینیسموس عضلات دچار اسپاسم غیر ارادی می شوند که گرمای ایجاد شده با هیگز به همراه انقباضات پیاپی به وسیله این دستگاه می تواند تمام عضلات کف لگن و ناحیه واژن را بدون اینکه بیمار احساس کند، درگیر کرده و آنها را ترمیم می کند. این گرما و انقباضات ایجاد شده باعث کاهش اسپاسم غیر ارادی در عضلات می شود. 

در ادامه دکتر الهه میری به بررسی و ارائه روش های درمانی در مورد اختلال واژینیسموس به سخنرانی پرداخت. وی در رابطه با استفاده از بوتاکس برای درمان اختلال واژینیسموس اظهار داشتند: در گریدهای خیلی بالای واژینیسموس و حالت های شدید این اختلال برخی پزشکان تزریق بوتاکس را توصیه می کنند که حتی در این موارد و با وجود تزریق بوتاکس بیمار نیازمند آموزش عضلات کف لگن است، به این دلیل که بیماران زیادی حتی پس از تزریق بوتاکس همچنان درگیر اختلال واژینیسموس بوده اند و یا پس از اتمام اثر بوتاکس، اختلال به شکل برگشت پذیر عود می کند. مهم ترین مسئله در فرایند درمان واژینیسموس شناخت عضلات کف لگن و آموزش دادن به این عضلات است که بسیاری از بیماران مراجعه کننده شناخت کافی نسبت به عضلات خود ندارند.

دکتر میری در رابطه با بیماری واژینیسموس بیان کرد: مطالعات و مقالات نشان داده اند که اختلال واژینیسموس نوعی multi-disciplinary approach است که نیاز به درمان فیزیکی و روحی همراه با تکنیک ها و ابزاری است که می تواند موضوع را برای درمانگر تصریح کند.

دکتر حقیقی، روانپزشک و سایکوسکشوال، سخنران بعدی برنامه در مورد واژینیسموس اظهار داشت: واژینیسموس نوعی بیماری psycho somatic  است و قطعا نمی توان این دو بخش را از یکدیگر جدا کرد. نکته مهم در مورد واژینیسموس این است که این اختلال نوعی رفلکس است، درست مانند زمانی که یک جسم خارجی قرار است وارد چشم شود که به صورت ناخودآگاه چشم بسته شده و از ورود جسم خارجی به داخل چشم جلوگیری می شود. بنابراین واژینیسموس هم دارای مولفه فیزیکی و هم مولفه روانشناسی است که اغلب جنبه روانشناسی این بیماری نادیده گرفته می شود.

دکتر حقیقی در رابطه با جنبه های روانشناسی بیماری واژینیسموس بیان کرد: این جنبه می تواند هر اتفاقی در گذشته فرد باشد، حتی اگر این اتفاق جنبه جنسی نداشته باشد، نوع روابط و تفکرات فرد نیز در این حیطه قرار می گیرند.

از نظر دکتر حقیقی مهم ترین عوامل در درمان واژینیسموس همکاری و حضور همسر فرد بیمار است، وی علت مسئله را به این صورت توضیح داد: اختلالات جنسی به نوعی به هر دو نفر مربوط می شود و یک اختلال یا بیماری مجزا مربوط به یک نفر نیست.

وی در مورد درمان واژینیسموس با انرژی هیگز بیان کرد: انرژی هیگز همان ابزاری است که سال ها به دنبال آن بودم، این انرژی با آموزش درست عضلات دهانه واژن به شکلی کاملا موثر به درمان واژینیسموس کمک می کند. موارد زیادی بوده اند که زندگی زناشویی آنها سال ها درگیر اختلال واژینیسموس بوده که با دو تا سه جلسه درمان با انرژی هیگز برای همیشه درمان شده اند.

پس از دکتر حقیقی، دکتر فرناز شیخ نواز تجربیات خود را در استفاده از دستگاه هیگز و درمان بیماران با سایر پزشکان به اشتراک گذاشت.

دکتر متین ذاکرین نیز در مورد درمان با هیگز اظهار داشت: هیگز از چند منظر مشکلات ما پزشکان را در فرایند درمان حل کرد، اول اینکه انرژی هیگز با فرکانس های مختلف خود که روی بدن تاثیر می گذارند، تاثیر فوق العاده بر عدم هماهنگی موجود در عضلات کف لگن می گذارند که تاثیر آن در جلسات بعدی توسط پزشک قابل مشاهده است، از طرف دیگر بر روی مخاط هم تاثیر می گذارد که این به نفع بیماران مبتلا به واژینیسموس است چرا که این افراد معمولا دچار استرس هستند که باعث کاهش ترشحات بدن می شود و انرژی هیگز می تواند جبران کننده کاهش ترشحات باشد. به علاوه تعداد جلسات درمانی با هیگز محدود است و معمولا بین دو تا سه جلسه بیمار درمان می شود. نسبت به سایر روش های درمانی، روش هیگز مقرون به صرفه تر است. مزیت دیگر روش هیگز ایمنی بالای آن است و همچنین این روش کاملا بدون عارضه می باشد.

دکتر ذاکرین در پایان سخنان خود در مورد بیماری واژینیسموس اظهار داشت: واژینیسموس بیماری بسیار پیچیده ای است و درمان آن نیازمند صبر و شکیبایی بیمار است و بیمار نقش بسیار مهمی در فرایند درمان این اختلال دارد.

دکتر میترا مولایی نژاد، سخنران بعدی این برنامه بودند که به صورت غیر حضوری نظرات خود را در رابطه با اختلال واژییسموس و روش های درمان آن بیان کردند و اظهار داشت که بیماری واژینیسموس می تواند پیامدهایی را برای مرد هم به دنبال داشته باشد، به عنوان مثال بسیاری از مردانی که همسرشان به واژینیسموس مبتلاست پس از مدتی دچار اختلال نعوظ می شوند.

در انتهای برنامه نیز برخی پزشکان پرسش هایی را در مورد واژینیسموس و همچنین دستگاه هیگز مطرح کردند که توسط دکتر فرهی و سایر سخنرانان به این پرسش ها پاسخ داده شد.

لازم به ذکر است که این کنفرانس – وبینار در روز جمعه، 8 اسفند ماه 1399 برگزار شد.