زودانزالی و راهکارهای درمان زودانزالی

زود انزالی چیست؟

زود انزالی یکی از رایج ترین اختلالات جنسی در بین مردان است که نادیده گرفته می شود و اغلب مردان بدون مراجعه به پزشک از کنار این مشکل رد می شوند. طبقه بندی این مشکل به اشکال متفاوتی انجام شده و گاها دارای آمار مبهم یا حتی نادرست بوده است. در این بررسی از تعریف انجمن بین المللی پزشکی جنسی ISSM  استفاده می شود که به این صورت معرفی می کند: زود انزالی شامل کاهش زمان نعوظ، عدم کنترل و پیامدهای منفی شخصیتی.

انزال زود 20 تا 30 درصد کل مردان، بدون در نظر گرفتن سن و سال و قومیت، را درگیر می کند و بر روی جنبه های مختلف زندگی بیمار، از جمله جنبه های روحی و روانی و همچنین روابط بین فردی بیمار با شریک جنسی یا همسر وی، تاثیر می گذارد.

گاهی زودارضایی تحت تاثیر بیماری های جسمی مانند مشکل در پروستات بروز می کند؛ علت این بیماری هر چه که باشد باید درمان شود که درمان آن در شاخه اورولوژی قرار می گیرد.

زودانزالی چیست

عوامل مختلفی باعث عدم مراجعه بیماران مبتلای آن به پزشک می شود که شامل ترکیبی از خجالت و شرمندگی فرد در مورد بیان مشکل و همچنین سردرگمی پزشک در رابطه با درمان مناسب می باشد.

انجمن بین المللی پزشکی جنسی در تعریف این بیماری سه فاکتور مهم را معیار تعریف خود قرار داد: فاصله زمانی دخول تا انزال intravaginal ejaculation latency time یا IELT، عدم کنترل انزال و پیامدهای شخصی منفی در رابطه با زود انزالی. در سال 2013 یک تعریف واحد توسط کمیته PE ارائه شد و تمام تعریف های قبل را اصلاح کرد.

کمیته PE این مورد را به یک اختلال جنسی مردانه تعریف کرد که دارای ویژگی های زیر است:

1. انزالی که همیشه یا تقریبا همیشه قبل از دخول یا در یک دقیقه اول دخول و در اولین تجربه جنسی فرد رخ می دهد و یا کاهش قابل توجه در مدت زمان نعوظ که اغلب به 3 دقیقه یا کمتر کاهش پیدا می کند.
2. ناتوانی در به تاخیر انداختن انزال در تمام یا تقریبا تمام مواقعی که فرد دخول انجام می دهد.
3. پیامدهای منفی شخصی مانند ناراحتی، استرس، یاس و اجتناب از برقراری رابطه جنسی و صمیمیت.

این تعریف بیماران را به دو گروه تقسیم می کند:

• بیمارانی که این مشکل را از همان اولین رابطه جنسی خود تجربه می کنند که زود انزالی مادام العمر یا اولیه نامیده می شود.
• بیمارانی که نسبت به روابط قبلی خود کاهش قابل توجهی در زمان نعوظ خود گزارش می دهند که زود انزالی اکتسابی یا ثانویه نامیده می شود.

این تمایز به این دلیل است که این یماری در بین همه یکسان نیست. علاوه بر گروه بندی بالا، تقسیم بندی دیگری که وجود دارد و در تعریف ISSM به آن اشاره ای نشده است به ترتیب زیر می باشد:

• زود انزالی متغیر
• زود انزالی ذهنی

زود انزالی اولیه که در آن فاصله زمانی دخول تا انزال معمولا کمتر از یک دقیقه است و از اولین رابطه جنسی و تقریبا در همه تجربه های بعدی این مشکل وجود دارد.

در زمینه زود انزالی و ارتباط آن با افسردگی تحقیقی در آگوست سال 2016 انجام شد که در آن ارتباط بین این بیماری و افسردگی مورد بررسی قرار گرفت.

مردان مبتلا،  اغلب دچار کاهش اعتماد به نفس و بیماری های روحی می شوند، بنابراین آنچه مسلم است این بیماری بر روی سلامت مردان و روابط جنسی فرد با پارتنر خود تاثیر زیادی می گذارد.

افسردگی یکی از رایج ترین اختلالات ناشی از آن است که حدود 26 درصد زنان و 18 درصد مردان را تحت تاثیر قرار می دهد. فاکتورهای شخصی روانشناسی، مانند افسردگی، استرس و حس منفی نسبت به خود با بروز و تداوم مشکلات جنسی مردان ارتباط مستقیم دارد.

یک تیم تحقیقاتی در چین میزان شیوع زود انزالی و فاکتورهای مرتبط با آن را مورد بررسی قرار دادند و همچنین بیماری ها و اختلالات جنسی (مانند کاهش میل جنسی و اختلال نعوظ) و مشکلات روحی و روانی ( مانند افسردگی و اضطراب) را در مردان مبتلا  را بررسی کرده و با سایر مردان مقایسه کردند.

پاسخ جنسی مردان در قالب یک فرایند چهار مرحله ای و پی در پی اتفاق می افتد.

این فرایند با هیجان آغاز می شود که در آن پس از تحریک جنسی تورم آلت و سپس نعوظ اتفاق می افتد. مرحله بعد پلاتو plateau نامیده می شود که در آن انزال به تعویق می افتد و ارگاسم نیز پس از مرحله پلاتو رخ می دهد.

انزال و ارگاسم پس از مرحله پلاتو اتفاق می افتد و پس از ارگاسم نیز مرحله آرامش پس از انزال و فرونشانی detumescence است، که تصور می شود در افراد مبتلا به این بیماری این روند کوتاه و فشرده می شود.

در این افراد هیجان دارای یک شیب تند است که در آن مرحله plateau کوتاه شده و انزال سریع رخ می دهد.

فرایند انزال در بیماران مبتلا به این بیماری

زودانزالی

در این مرحله باید انزال را به درستی درک کرد. انزال رفلاکس ستون فقرات است که تحت نوسانات شدید مغز رخ می دهد. (Ejaculation is a spinal reflex subject to heavy cerebral modulation.). انزال شامل دو مرحله متوالی ترشح (emission) و تخلیه (expulsion) می شود.

هماهنگی در این فرایند نیروی محرکه برای بیرون راندن مایع منی را تضمین می کند. در زمان ترشح emission اسپرماتوئیدها و مایع منی در prostatic urethra ترشح می شوند.

به دنبال آن تخلیه expulsion رخ می دهد؛ تخلیه فرایندی است که در آن انقباضات ریتمیک عضلات bulbospongiosus و ischiocavernosus و همچنین عضلات خطی لگن pelvic striated به حرکت مایع منی در مجرای ادرر و خروج آن از مجرای ادرار کمک می کنند.

کنترل محیطی Peripheral Control

تصور می شود این فرایند به وسیله سیستم عصبی سمپاتیک و پاراسمپاتیک لگن تحریک می شود. تصور می شود که تاثیر سمپاتیک در زمان انزال غالب است و مسئول کنترل فعالیت انقباضی عضله صاف مجرای منی می باشد.

تحقیقات عملکردی اهمیت تحریک عصبی سمپاتیک را در تحریک انقباض غدد جنسی نشان داده اند. نقش سیستم عصبی پاراسمپاتیک در انزال مبهم تا حدودی نامشخص باقی ماند، گرچه می تواند در پیشگیری از رفلاکس مایع منی از طریق مجرای انزال و همچنین ترشح مایع منی نقش داشته باشد. و در نهایت تصور می شود فیبرهای سوماتیک که از طریق عصب پودنتال حمل می شوند، به وسیله کنترل عضلات مخطط لگن striated muscles بر روی انزال تاثیر می گذارند.

کنترل نخاعی Spinal Control

فرایند انزال یک فرایند کاملا هماهنگ است. این هماهنگی در مراکز کلیدی ستون فقرات که در کنار هم شبکه انزال نخاعی را تشکیل می دهند، حاصل و تعدیل می گردد.

خروج سمپاتیک Sympathetic outflow از مرکز ستون خاکستری پشتی dorsal grey column و ستون میانی بخش های توراکولومبر حاصل می شود. خروج سمپاتیک در سطح خاجی از هسته های پاراسمپاتیک خاجی اتفاق می افتد، در حالیکه

ارزیابی بیمار

بیماران مبتلا به زود انزالی معمولا از صحبت در مورد زودانزالی خود اجتناب می کنند و از این رو به دنبال درمان نیستند.

درمان زودانزالی

روش درمان زودانزالی

برای درمان این عارضه لازم است به متخصص اورولوژیست، گاهی نیز برای تکمیل درمان مراجعه به مشاور و متخصص مشکلات روحی لازم است.

رایج ترین راه های درمان زودانزالی عبارتند از تکنیک های روان درمانی، بی حسی های موضعی و دارو؛ متخصصین معتقدند معمولا روش های درمانی ترکیبی نتیجه بهتری ارائه می دهند.

درمان زود انزالی با ورزش

یکی دیگر از روش های درمان زود ارضایی که معمولا توصیه می شود، انجام تمرینات کگل برای تقویت عضلات کف لگن است. برای انجام این تمرینات لازم است ابتدا عضلات کف لگن را به درستی شناسایی کرده و سپس انجام تمرینات کگل را به طور منظم انجام دهید.

عضلات کف لگن همان عضلاتی است که در زمان جلوگیری از دفع ادرار و دفع گاز منقبض می کنیم.

تکنیک دیگری که در زمان رابطه جنسی برای به تاخیر انداختن انزال استفاده می شود، تکنیک توقف و فشار است. در این روش وقتی که فرد احساس می کند زمان انزال فرا رسیده، از پارتنر خود می خواهد که سر آلت وی را گرفته و تا چند ثانیه کمی فشار دهد تا احساس فرد به انزال برطرف شود.

سایر روش هایی که معمولا به افراد برای درمان زود ارضایی توصیه می شود، عبارتند از:

• استفاده از کاندوم های تاخیری
• مصرف داروهای خوراکی یا موضعی

علت زود انزالی

علت دقیق زود ارضایی شناخته شده نیست. زمانی تصور می شد که زودانزالی تنها ریشه روحی و روانی دارد، اما امروزه متخصصان معتقدند که ترکیب عوامل روحی و بیولوژیک منجر به زودانزالی می شوند.

برخی عوامل روحی که می توانند عاول بروز آن باشند، عبارتند از:

• تجربه جنسی در سنین پایین
• مورد سو استفاده جنسی قرار گرفتن
• اعتماد به نفس پایین نسبت به ظاهر و اندام خود
• افسردگی
• نگرانی در مورد انزال زود رس
• احساس گناه که باعث می شود انزال قبل از موعد اتفاق بیفتد

مسائل روحی نیز می تواند علت زود انزالی در مردان در نظر گرفته شود که مهم ترین عوامل روحی عبارتند از:

• اختلال نعوظ:
• اضطراب
• مشکلات ارتباطی و عاطفی با پارتنر

عوامل بیولوژیک نیز از دیگر علل بروز زود ارضایی هستند که مهم ترین آنها عبارتند از:

• عدم تعادل سطح هورمون ها
• عدم تعادل در سطح مواد شیمیایی یا انتقال دهنده های عصبی در مغز
• التهاب و عفونت پروستات یا مجاری ادرار
• برخی مشکلات ارثی

برای درمان زود انزالی چی بخوریم؟

انتخاب یک رژیم غذایی درست می تواند تا حدی علائم زود ارضایی را بهبود بخشد، غذاهای سرشار از ویتامین A و ویتامین C می توانند در بهبود این مشکل موثر باشند.

در ادامه به چند مورد از غذاهایی اشاره می کنیم که خوردن آنها در فرایند بهبود زودانزالی مفید خواهد بود؛ این مواد غذایی به بهبود گردش خون و تعادل هورمون ها کمک می کنند که هر دو نقش مهمی در زود انزالی دارند.

هویج

هویج سرشار از آنتی اکسیدان و بتا کاروتن است که در زمان برقراری رابطه می توانند به افزایش گردش خون به ناحیه تناسلی کمک کنند. خوردن هویج آب پز به همراه عسل و تخم مرغ ترکیب خوبی برای بهبود زودانزالی محسوب می شوند.

هندوانه

هندوانه حاوی ماده ای به نام سیترولین citrulline است که بهبود دهنده میل جنسی است.

درمان زودانزالی با عسل و زنجبیل

زنجبیل و عسل با هم می توانند میل جنسی را افزایش داده و به بهبد عملکرد جنسی کمک کنند. لازم است برای اثربخشی بیشتر، زنجبیل تازه مصرف کنید.

پیازچه بخورید

پیازچه یکی دیگر از مواد غذایی افزایش دهنده میل جنسی است که می تواند به بهبود زود ارضایی نیز کمک کند.

درمان زودانزالی با موز

موز منبع پتاسیم محسوب می شود که به کنترل گردش خون کمک می کند. همچنین موز حاوی آنزیمی به نام بروملین است که باعث افزایش میل جنسی و بهبود زودانزالی می شود.
خوردن موز نه تنها می تواند انزال را به تعویق بیندازد، بلکه به افزایش میل جنسی و بهبود سطح تستوسترون در بدن کمک می کند.

آووکادو

آووکادو سرشار از ویتامین هایی است که به بهبود گردش خون کمک می کنند، همچنین این میوه حاوی چربی های مفید و فولیک اسید است که به تنظیم گردش خون و بهبود فرایند متابولیک کمک می کنند.

گردو

گردو یکی از مغزهای مفید برای بدن است که سرشار از چربی، مواد مغذی، ویتامین ها و مواد معدنی مفید و ضروری برای بدن است.

گردو حاوی سطح بالای آنتی اکسیدان، خواص ضد التهابی و امگا 3 است. این خواص گردو به بهبود وضعیت عمومی بدن کمک می کنند، باروری مردان را تقویت می کنند و به بهبود اختلال نعوظ، رفع مشکلات مردان در ناحیه تناسلی و بهبود کیفیت اسپرم و سرعت حرکت اسپرم ها کمک می کنند.

شکلات تلخ

شکلات تلخ حاوی ریز مغذی هایی است که به آزادسازی اندورفین و کاهش استرس کمک می کنند. همچنین شکلات تلخ سرشار از آنتی اکسیدان است که به بهبود سلامت عمومی بدن کمک می کند.

درمان زودانزالی با سیر

سیر یک ماده مغذی است که افزایش دهنده میل جنسی نیز می باشد، همچنین سیر دارای خواص آنتی باکتریال و ضد التهاب است و به بهبود گردش خون کمک می کند؛ این خواص سیر به کاهش بروز زودانزالی کمک می کند.

درمان زودانزالی با خمیر دندان

یکی دیگر از روش های اشتباه که برخی مردان برای رفع مشکل خود از آن استفاده می کنند، استفاده از خمیر دندان برای رفع زود انزالی است.

خمیر دندان نه تنها به درمان زود انزالی کمک نمی کند، بلکه به خاطر مواد شیمیایی موجود در آن به آلت تناسلی آسیب می رساند.

درمان زودانزالی با گیاهان دارویی

برخی گیاهان دارویی برای درمان زود ارضائی در بین مردم محبوبیت زیادی دارند، اما نکته ای که در مورد گیاهان دارویی و یا داروهای گیاهی وجود دارد این است که این داروها هیچ یک مورد تایید متخصصین و پزشکان نیستند و مبنای علمی ندارند و نکته دیگر اینکه مصرف این داروها می تواند با سایر داروهای مصرفی عارضه ایجاد کند.

زود انزالی در زنان

طبق بررسی هایی که اخیرا انجام شده، زودانزالی تنها یک مشکل مردانه نیست و برخی خانم ها نیز دچار این مشکل می شوند که به آن ارگاسم زود هنگام premature orgasm گفته می شود. پیامدهای ناشی از ارگاسم زود هنگام در خانم ها شباهت زیادی به زود انزالی در مردان دارد و باید درمان شود.

نتیجه گیری

زود ارضایی یک اختلال جنسی بسیار شایع در مردان است که تا حد زیادی نیاز درمانی آن برآورده نشده است.

بیماران مبتلا به آن به دلیل کم بودن فاصله زمانی دخول تا انزال و عدم توانایی در کنترل نعوظ، دچار برخی پیامدهای منفی شخصی می شوند.

این بیماری بر سلامت جنسی و روانی و همچنین روابط بین فردی تاثیر می گذارد. از آنجا که فاکتورهای مختلف در بروز آن تاثیر می گذارند، بهترین نتایج درمانی زمانی حاصل می شود که فرد هم مورد حمایت روانی قرار بگیرد و هم رفتار درمانی جنسی دریافت کند. تمام مبتلایان به این عارضه لازم است بدانند که زود ارضائی درمان دارد.